Köttbullar

Wie kent ze niet de Zweedse gehaktballetjes, köttbullar. Of je ze nu kent van de Ikea of uit de Zweedse supermarkt (bijna) iedereen heeft ze wel eens gegeten. 
Traditioneel worden ze in Zweden geserveerd met aardappelpuree en vossenbessenjam (lingonsylt) maar je ziet ze ook koud op een broodje met rode bietensalade.
Onderstaand recept is de klassieke variant hiermee kun je makkelijk kunt variëren door er bijvoorbeeld Zweedse allroundkryddar of piment aan toe te voegen.

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt
  • 5 el paneermeel
  • 1 dl melk
  • 0,5 verse fijngehakte ui of uienpoeder
  • 1 losgeklopt ei
  • 0,5 tl suiker
  • peper en zout 
  • boter of margarine om in te bakken

Bereiding

Meng de melk met het paneermeel en laat dit 10 minuten staan.
Leg het gehakt in een kom en voeg paneermeel, ui, ei, suiker en peper en zout naar smaak toe. Meng alles goed door.
Bevochtig de handen met koud water om plakken te voorkomen en rol balletjes.
Verwarm de boter in een pan en voeg de balletjes toe. Beweeg de pan af en toe zodat de balletjes mooi rond en rondom bruin worden.

KokenKoken

Meest gelezen