Mazariner

m

azariner zijn kleine gebakjes van korstdeeg gevuld met een romige amandelvulling. De gebakjes worden bedekt met wit glazuur. Waarschijnlijk is het gebakje vernoemd naar kardinaal Jules Mazarin. Net als veel andere gebakjes heeft ook de Mazarin zijn eigen dag in Zweden, op 13 maart is het Mazarinensdag.

 

Ingrediënten voor 15 mazariner

Voor het korstdeeg

  • 175 g koude boter
  • 300 g bloem 
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 eigeel 

Voor de vulling

  • 300 g amandelspijs
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren

Glazuur

  • 150 g poedersuiker
  • 2 el water

Overig

  • Mazerinvormpjes of andere kleine taartvormpjes
  • boter om in te vetten

Bereiding

  1. Als eerste maak je het korstdeeg. Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met de keukenmachine of met je handen tot een egaal deeg. Probeer wanneer je het deeg met je handen mengt snel te werken om te voorkomen dat de boter smelt door de warmte van je handen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om af te koelen.
  2. Rasp de amandelspijs en meng dit met de boter en de eieren tot een egaal mengsel.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden
  4. Beboter de vormpjes. Doe dit zorgvuldig en ruim zodat de mazariner straks makkelijk uit de vorm komen
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit op een met bloem bestrooide werkblad uit tot een lap van 3-5 mm dik. Snij de lap in stukjes groot genoeg om de vormpjes mee te bekleden. Leg het deeg in een vormpje en druk dit met je duimen goed aan zodat het hele vormpje bedekt is. Snij met een scherp mes het overtollige deeg van het randje.
  6. Vul de vormpjes met het amandelspijsmengsel.
  7. Bak de mazariner in het midden van de oven in ca 10 minuten gaar. De vulling is dan goudbruin van kleur.
  8. Laat de mazariner in de vormpjes afkoelen.
  9. Maak wanneer de mazariner afgekoeld zijn het glazuur. Meng hiervoor het water en de poedersuiker tot een stroperig geheel. Smeer het glazuur over de bovenkant van de mazariner.
KokenKoken

Meest gelezen