Raggmunk

raggmunk zijn aardappelpannenkoekjes en net als de kalops behoren ze tot de klassieke Zweedse husmanskost. Met husmanskost werd oorspronkelijk de eenvoudige dagelijkse Zweedse maaltijd bedoeld maar tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om de traditionele Zweedse keuken mee aan te duiden. Het woord raggmunk bestaat uit twee gedeelte “ragg” wat knapperig betekent en “munk” wat letterlijk vertaald monnik betekent. Waarschijnlijk is dit een verwijzing naar het typische monnikkapsel met de tonsuur bovenop het hoofd. 

 

Ingrediënten 

Tip:
mocht je in Zweden zijn dan zijn er bij de supermarkt ook kant en klare emmertjes raggmunk te koop.

  • 100 g bloem
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • 1/2 tl zout
  • 900 g vastkokende aardappelen
  • Boter of margarine om in te bakken
  • Spekreepjes
  • Cranberry- of vossenbessenjam (Ikea)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 125 graden en zet er een schaal in om de raggmunk warm te kunnen houden

  2. Meng het meel met de helft van de melk tot een glad beslag. Voeg de rest van de melk, de eieren en en het zout toe en meng alles tot een beslag zonder klontjes.

  3. Schil de aardappels en rasp ze grof op een rasp of in de keukenmachine. Druk het vocht goed uit de aardappelrasp en meng het gelijk door het beslag om te voorkomen dat het verkleurt.

  4. Verwarm de boter in een koekenpan en schep kleine hoopjes beslag in de pan, druk het goed plat. Bak de raggmunk aan beide zijden goudbruin. Houd de raggmunk warm in de oven.

  5. Bak de spekjes knapperig en bruin.

  6. Serveer de raggmunk met de spekjes en de jam.

KokenKoken

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

Meest gelezen