Semlor

s

emlor zijn kardemombroodjes gevuld met amandelspijs en slagroom. Ze worden in Zweden van oudsher gegeten op fettisdagen, de laatste dag voor de vastenperiode die tot Pasen duurt. Meer over Fettisdagen lees je hier

Ingrediënten voor 18 grote of 32 mini semlor

Voor de bolletjes

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn

Je semlor worden nog lekkerder met zelfgemalen kardemom

  • 50 g verse gist
  • 5 dl melk
  • 150 g zachte boter
  • 150 g suiker
  • 2 eieren
  • 1 el gemalen kardemom   
  • 1 tl zout
  • 850-900 gram tarwebloem
Om te bestrijken
  • 1 ei
  • 1 el water
  • 1 mespunt zout 
Voor de amandelspijs

Je ook kant en klare amandelspijs kopen, rasp deze dan even voor gebruik en voeg eventueel water of melk toe

  • 150 g amandelen
  • 100 gram poedersuiker
  • 2-3 el water of melk
  • 1 mespunt zout
  • evt. vanillesuiker naar smaak
Voor de garnering
  • 6 dl slagroom
  • poedersuiker

 

Bereiding

  1. Verkruimel de gist in een beslagkom en voeg de melk toe. Roer goed door totdat de gist is opgelost.
  2. Voeg dan de boter, suiker, eieren, kardemom en de helft van de bloem toe. Meng alles tot een soepel deeg.
  3. Daarna mag het zout erbij en beetje bij beetje de rest van de bloem totdat je een soepel en hanteerbaar deeg hebt. Het deeg mag nog best een beetje plakkerig zijn teveel bloem zorgt ervoor dat je bolletjes te droog worden. Kneed het deeg 20 minuten met de hand of 10 minuten met de keukenmachine.
  4. Deel het deel in 18 grote of 32 kleine delen van gelijke grootte en gewicht. Voor grote semlor is het gewicht ongeveer 60 g voor de mini is dat 30 g. Draai met een bolle hand mooie bolletjes van het deeg.
  5. Leg de bolletjes, met ruime afstand ertussen, op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met een schone theedoek en laat ze 2-3 uur rijzen, totdat ze verdubbeld zijn in grootte.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Klop het ei los met het water en het zout. Bestrijk de bolletjes hiermee.
  8. Bak de bolletjes 15-20 minuten in het midden van de oven totdat ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze goed afkoelen en maak ondertussen de amandelspijs.
  9. Zet de oven op 175 graden en leg de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de amandelen 10 minuten in het midden van de oven.
  10. Doe de amandelen in een keukenmachine of in de beker van de staafmixer en maal ze fijn.
  11. Voeg de poedersuiker en de helft van het water of de melk toe. En mix alles goed door elkaar. Voeg eventueel meer water of melk toe totdat je een smeuïge massa hebt. Doe de amandelspijs in een spuitzak en bewaar het op kamertemperatuur.
  12. Knip of snij een dekseltje uit de bolletjes. Verwijder het zachte gedeelte van het dekseltje en een beetje uit het bolletje zodat je ze kunt vullen.
  13. Klop de slagroom stijf.
  14. Vul de bolletjes met de amandelmassa en spuit een flinke toef slagroom erop. Leg het dekseltje er weer bovenop en bestrooi met de poedersuiker. Serveer direct.
    Wil je het later serveren wacht dan met het opensnijden en vullen van de bolletjes. Bewaar de bolletjes donker en droog totdat je ze gebruikt.
KokenKoken

Meest gelezen