Våfflor

Op 25 maart wordt in Zweden våffeldagen wordt gevierd. Oorspronkelijk was dit een christelijke feestdag die “vårfrudagen” of “Marie bebådelsedag” (Maria-boodschap) heette. Op deze dag werden er traditioneel wafels (våfflor) gegeten. In de loop van de tijd is de naam verbasterd van vårfrudagen naar våffeldagen. Zweedse wafels worden, anders dan de hartjes wafels die we in Nederland kennen, gebakken zonder suiker en gegeten met slagroom en jam.

Ingrediënten

  • 100 g boter (of 50 g boter en 0,5 dl slagroom)
  • 3 dl bloem (150 g)
  • 1 tl bakpoeder
  • mespunt zou
  • 4 dl melk
  • slagroom
  • (zelfgemaakte) jam
  • poedersuiker
  • verse bessen

Benodigdheden

  • Wafelijzer

Bereiding

Smelt de boter en laat deze afkoelen. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Mix de helft van de melk er goed doorheen totdat je een glad beslag hebt. Voeg de rest van de melk, de boter en eventueel de slagroom toe en klop het geheel goed door.
Verwarm het wafelijzer en giet er een volle lepel beslag in. Bak de wafels in enkele minuten gaar en goudbruin. Serveer de wafels met slagroom, jam, poedersuiker of verse bessen

våfflor
KokenKoken

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

Meest gelezen