HomeZwedenReceptenVanillehartjes

Vanillehartjes

v

anillehartjes, vaniljhjärtan, zijn kleine klassieke gebakjes in de vorm van een hartje. Het hartje bestaat uit een krokant korstdeeg met een vulling van vanillecrème. Een leuk gebakje om voor Valentijnsdag te maken.

Ingrediënten voor 10-12 hartjes

Voor het korstdeeg

  • 200 g koude boter
  • 4 dl bloem (200 g)
  • 1 dl maizena (70 g)
  • 0,75 dl kristalsuiker (50 g)
  • 2 tl vanillesuiker
  • mespunt zout

Voor de vanillecrème

  • 4 el kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el maizena
  • 2 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 el boter

Overig

  • hartjesvormpjes
  • boter om de vormpjes in te vetten
  • poedersuiker voor de garnering

Bereiding

  1. Als eerste maak je het korstdeeg. Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met de keukenmachine of met je handen tot een egaal deeg. Probeer wanneer je het deeg met je handen mengt snel te werken om te voorkomen dat de boter smelt door de warmte van je handen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om af te koelen.
  2. Maak nu de vanillecrème. Klop het eigeel met de suiker en de maizena luchtig met een garde.
  3. Schraap de vanille uit het vanillestokje en breng de de melk met de vanille in een pan met dikke bodem aan de kook. Neem de pan van het vuur
  4. Roer het eimengsel door de melk tot een egaal mengsel. Verwarm dit mengsel al roerend totdat het bindt.
  5. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Blijf roeren totdat er een glanzende vanillecrème ontstaat.
  6. Giet de vanillecrème in een kom en laat deze afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur afkoelen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden
  8. Beboter de hartjesvormpjes. Doe dit zorgvuldig en ruim zodat de hartjes straks makkelijk uit de vorm komen.
  9. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit op een met bloem bestrooide werkblad uit tot een lap van 3-5 mm dik. Snij de lap in stukjes groot genoeg om de hartjesvormpjes mee te bekleden. Leg het deeg in een vormpje en druk dit met je duimen goed aan zodat het hele vormpje bedekt is. Snij met een scherp mes het overtollige deeg van het randje.
  10. Spuit of schep de vanillecrème in de vormpjes.
  11. Bedek de vanillcrème en het vormpje met een dekseltje van deeg en snij met een scherp mes het overtollige deeg weg.
  12. Bak de hartjes onder in de oven in 15 minuten gaar.
  13. Haal de hartjes uit de vorm en laat ze afkoelen. Bestrooi ze met poedersuiker
KokenKoken

Meest gelezen